Podujatia festivalu Prešov číta rád navštívilo viac ako 2000 ľudí

26.09.2009 Prešov

Prešov 26. septembra (TASR) – Viac ako 2000 návštevníkov privítali na podujatiach knižničného festivalu Prešov číta rád, ktorý už po piaty raz zorganizovala Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove.
Od 23. do 25. septembra pripravili organizátori vyše 30 akcií vrátane stretnutí so spisovateľmi, tvorivých dielní, prezentácií a výstav.
\"Tohtoročný festival možno nepochybne označiť ako najúspešnejší spomedzi všetkých ročníkov. Naším prvoradým cieľom bolo vzbudiť záujem širokej verejnosti a predovšetkým mladej generácie o čítanie a literatúru. O tom či, sa nám to podarilo, nás presvedčí až budúcnosť, \" povedala dnes pre TASR Marta Skalková, riaditeľka knižnice P. O. Hviezdoslava.
Vyvrcholením festivalu bol záverečný program Resumé, ktorý sa uskutočnil v piatok (25.9. ) večer v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského. Pozvanie prijali takmer všetci spisovatelia, ktorí sa počas troch dní stretávali so svojimi čitateľmi, a ďalší hostia. Program svojimi vystúpeniami obohatili speváčka Katka Koščová a Detské kočovné divadlo Drak.
Súčasťou programu bolo aj odovzdávanie cien 2. ročníka ankety Zlatá rybka 2008 za pôvodnú slovenskú detskú literárnu tvorbu. Slovenskí knihovníci v hlasovaní rozhodli, že Detským spisovateľom roka 2008 sa stal Peter Gibey, autor knihy Byť dráčikom je úžasné. V kategórii Detská kniha roka 2008 získala najviac hlasov kniha Márie Ďuríčkovej Danka a Janka. O jej víťazstve rozhodli detskí čitatelia z celého Slovenska.
V rámci festivalu vytvorili Prešovčania aj nový netradičný slovenský rekord v počte čítajúcich ľudí na námestí. Ako uviedla Skalková, v piatok medzi 10.30 a 11.00 h na pešej zóne čítalo spolu 1324 ľudí, čím vytvorili ustanovujúci rekord, ktorý sa zapíše do Slovenskej knihy rekordov.
\"Okrem detí z mestských škôl sa do vytvorenia rekordu zapojili aj staršie generácie. Potešiteľný bol aj záujem náhodných okoloidúcich, ktorí možno o akcii nevedeli, ale pripojili sa tým, že si vypožičali knihy z pristaveného bibliobusu, \" povedala riaditeľka knižnice.
Knižnica P. O. Hviezdoslava, ktorej zriaďovateľom pre Prešovský samosprávny kraj, má vo svojich fondoch viac ako 220.000 kníh a v databáze eviduje približne 15.000 čitateľov. Tí si v pobočkách vypožičajú ročne asi pol milióna kníh a publikácií.
 

Vyberte región